Dorn & Breuß methode

De Dorn-methode is een zachte wervel- en gewrichtsbehandeling, die gebruikt kan worden bij klachten die direct of indirect samenhangen met de wervelkolom. 
De basis van de Dorn-methode is correctie van het beenlengteverschil.  Bijna iedereen heeft een verschil in beenlengte. De benen zijn de steunpilaren van ons bekken. Als deze “pilaren” niet even lang zijn, staat ook het bekken scheef! Dit heeft zijn uitwerking op de wervelkolom met mogelijk pijn en bewegingsbeperking als gevolg.
Als na het corrigeren van het beenlengteverschil de basis in orde is, wordt het bekken en daarna de wervelkolom gecontroleerd. Eventuele wervels die niet in de juiste positie staan, worden gecorrigeerd. Deze correctie vindt plaats tijdens het uitvoeren van bepaalde bewegingen door de cliënt. 
De behandeling van de wervelkolom kan worden afgesloten met een zachte massage: de Breuß-massage, die met name gericht is op het verbeteren van de functie van de tussenwervelschijven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Johannesolie. Deze olie werkt ontspannend bij spierpijn, rugpijn, spit en reumatische pijnen. 

De Dorn-methode en Breuß-massage kunnen ook prima toegepast worden bij kinderen. Kinderen vallen regelmatig en worden vaak geholpen bij het uittrekken van strak zittende laarzen of schoenen. Er wordt dan (onbewust) behoorlijk hard aan de beentjes getrokken waardoor beenlengteverschil kan ontstaan.

Na de behandeling

Na de Dorn-behandeling is het erg belangrijk om 2 tot 3 dagen inspanningen en zwaar tillen te vermijden.
Er kan gedurende 3 tot 7 dagen wat spierpijn optreden op plaatsen waar de wervels gecorrigeerd zijn. Het lichaam moet wennen aan de gecorrigeerde stand. 
Voldoende water en thee drinken helpt om het ontgiften te bevorderen (opgehoopte afvalstoffen in de weefsels komen nu los en kunnen hierdoor sneller worden afgevoerd).

Voor de behandeling

Na 3 behandelingen